Feil blindspor!

Politikerne Guddal og Medhus skriver i Budstikka at hydrogen er et blindspor.  De har rett i at det finnes drivstoff som er et blindspor, men det er ikke hydrogen.

Jeg forventer at politikerne vi velger som folkets representanter har evnen til å se fremover og hjelpe oss i riktig retning.  Det burde nå være allment akseptert i det norske samfunnet at det foregår en global oppvarming, og at det må skje kraftige kutt i utslippene av klimagasser.  Da burde våre politikere være med å drive utviklingen i en retning som hjelper oss til å løse disse problemene.

Forståelsen om at vi må bruke alle de hjelpemidler som er tilgjengelig for å unngå katastrofale følger av den globale oppvarmingen deles nå av mange.  Elektrisitet og hydrogen står øverst på listen over drivstoff vi kan bruke uten at dette får negative konsekvenser for klimaet.  Og det beste med disse drivstoffene er at vi ikke trenger å redusere vår levestandard, men kan fortsette med de syslene vi liker å drive med i dag.  Samtidig kan Norge bruke en tidlig posisjon til å utvikle norsk næringsliv og industri innen hydrogen­teknologi gjennom å bygge opp under aktører som deltar i denne utviklingen.

Derfor synes jeg at diskusjonen om El er bedre enn hydrogen er bortkastet.  El er mer energieffektivt enn hydrogen som drivstoff – ingen tvil om det. Men hydrogen er mer energieffektivt enn de fossile drivstoffene.  Så hvorfor ikke bruke kreftene på å si at det er de fossile drivstoffene som er et blindspor?  Det er de vi må avvikle, og de fornybare drivstoffene vi må få inn.  Skal vi få konvertert alle de 2,5 millioner bilene som fortsatt går på fossile drivstoff her i landet, må vi virkelig få opp farten og jobbe bredt.  For 10 år siden hadde vi 300 elbiler, nå har vi mer enn 100.000.  Svært få trodde vi skulle komme så langt på 10 år. I dag har vi 60 hydrogenbiler – og hvem kan med sikkerhet si hvor mange vi har om 10 år?

Hydrogenbilene har vært gjennom en rivende teknologi- og kostnadsutvikling.  Toyota har kuttet kostnaden på hydrogensystemet med 95 % på seks år, og skal halvere dette nivået igjen når biler kommer i volumproduksjon.  Flere bilfabrikanter tror hydrogenbilen på sikt blir billigere å produsere enn dagens biler med forbrenningsmotor.  Honda og GM bekrefter sin tro på hydrogen ved at de nylig besluttet å bygge en fabrikk som kan levere hydrogen­løsninger i stor skala når produksjon av hydrogenbiler starter i 2020. Så det gjenstår å se hva som blir billigst for forbrukeren når hydrogenbiler har blitt en moden teknologi.

Derfor bygger Hyop stasjon på Høvik, og vil fortsette med å bygge stasjoner.  Det er viktig at det offentlige bidrar økonomisk i startfasen, men etter en introduksjonsfase vil bygging og drift av hydrogenstasjoner fort bli en vanlig kommersiell aktivitet.

Innlegget ble publisert i Budstikka 20/3-2017

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s