Nå har jeg kjørt elbil i seks år, og hydrogenbil like lenge. Begge teknologiene har sine fordeler og ulemper, men begge har den fordelen at de bringer oss til et samfunn med lavere utslipp av klimagasser og lokale forurensinger.
Når det gjelder bilkjøp er det omtrent like mange preferanser som det er personer, og skal vi lykkes med en rask introduksjon av nullutslippsbiler, må vi gi brukerne et mangfold som sikrer at flest mulig raskt bytter over. At elbilene har blitt mye bedre de seneste årene er det liten tvil om, men det er dermed ikke sagt at de dekker alle behov eller vil gjøre det i fremtiden.
Den viktigste grunnen til at hydrogen ble utredet som et alternativt drivstoff var ikke energi-effektivisering i transport, men snarere et behov for å sikre forsyningen av drivstoff. Med hovedtyngden av oljeproduksjon i mange ustabile land var det viktig å finne frem til et alternativ som kunne erstatte dagens drivstoff fullt ut. Energieffektivitet var også et tema, men så lenge hydrogen ga bedre effektivitet enn de fossile, var dette kun et positivt element i vurderingen.
For meg virker det som litt for mange elbilentusiaster glemmer det store bildet og bare fokuserer på energieffektivitet. Elbilen er, og vil forbli øverst på pallen her, men så lenge hydrogen kommer som nummer to, bør skytset rettes mot de fossile drivstoffene.
I mange fora pekes det på at elbilen er mange ganger så energieffektiv som hydrogenbilen (som for øvrig er en elbil!). Legger man bilfabrikantenes tall for forbruk til grunn, blir ikke forskjellene så store. Tesla X oppgis til 19 kWh/100 km, Hyundais nåværende hydrogenbil er oppgitt til 31, mens Hyundais nye bil har blitt sagt at skal klare 23 kWh/100 km. En Hyundai ix35 diesel bruker til sammenligning 61 kWh/100 km. Gode sjåfører kan oppnå disse nivåene, men alle vet at mange faktorer spiller inn på det praktiske forbruket. Tall for produksjon av hydrogen som oppgis flere steder kan nok være korrekt i et lite ineffektivt anlegg, men det er allerede teknologi tilgjengelig som klarer mer enn 80 % effektivitet i konverteringen og det er slike løsninger som vil bli tatt i bruk når vi skal lage hydrogen i større mengder. Og i stor skala, kan hydrogen bli svært mye billigere enn det er i dag.
Teknologien i bilene vil også raskt gå ned i pris så snart volumene går opp. Bilfabrikantene tror at hydrogenbilen på sikt blir billigere å produsere enn fossilbilene. Så da blir det opp til den enkelte forbruker å gjøre sine regnestykker på bilkostnad, vedlikehold samt drivstoffkostnad i bilens levetid, hvilket kan gi svært forskjellige svar i ulike regioner av verden. Men for at forbrukerne skal kunne gjøre sine bilvalg tilnærmet som i dag basert på bruksmønster, må myndighetene snarest legge til rette slik at alle kan velge gode nullutslippsalternativ for dagens biler.