Videre utvikling for hydrogenbilene blir tydeligere

Denne høsten har brakt interessante hydrogenbilnyheter både fra Hyundai, Mercedes og Toyota.  Modellen fra Hyundai som kommer i salg neste år, samt Toyotas konseptbil, peker på at bilene vil få lengre rekkevidde.  Hydrogenbilen fra Hyundai skal klare 800 km på en tank, mens Toyota viser en bil som kan kjøre 1000 km før du trenger å fylle tanken igjen.  Med en tankingstid på kun få minutter viser dette at hydrogenbiler vil kunne fungere som bensin- og dieselbiler når det gjelder tanking og kjørelengde.  Dermed vil det være utbyggingen av infrastruktur som vil begrense anvendelsen av hydrogenbiler.

Mercedes sin løsning med en Plug-in hydrogen hybrid er et godt alternativ i en periode med spredte hydrogenstasjoner; Her kan batteriet gi deg 50 km rekkevidde og gi deg muligheten til å ta turer du ellers ikke ville kunne klare med en ren hydrogenbil.

Vel verdt å merke seg i nyhetsstrømmen denne høsten er Toyotas melding om at hydrogenbilene blir mye billigere å bygge fremover etter at andre generasjons hydrogensystemer kommer i produksjon tidlig på 2020-tallet.  De forventer at bilene skal kunne selges på samme prisnivå som deres hybridbiler i 2025. Dermed er enda en barriere brutt.

Hydrogen vil fremstå som et godt alternativ til dagens fossilt drevne bilmodeller, og dette gjør det mer sannsynlig at hele bilflåten kan skiftes ut med nullutslippsbiler.  Bilfabrikantene kommer nå med en rekke batteridrevne modeller på markedet, og med en tilsvarende vekst i antall hydrogenmodeller vil det være noe for enhver smak på markedet rundt 2025.  Myndighetenes plan om å fase ut fossile biler fra dette året ser derfor ut til å ha større sjanse til å lykkes.

Men det krever at myndighetene tilrettelegger for bruken av hydrogenbilene i samme grad som de har tilrettelagt for elbilene.  Det vil være behov for å bygge mange hydrogen­stasjoner mellom 2020 og 2025 om skal det være mulig å ”skru av fossilknappen”. Oppgaven er ikke uoverkommelig, men krever planlegging som må starte nå.  Kostnadene er håndterbare, og hydrogenstasjonene vil kunne bygges slik at de blir kommersielle selvgående enheter.  Og er vi tidlig ute, kan vi bygge opp kompetanse og lønnsomme bedrifter som kan gjøre Norge til en ledende nasjon i omlegging av transportsektoren til nullutslipp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s